Powrót do indeksu wiadomości
2017-09-11

Oświadczenie Lecha Wałęsy i Leszka Balcerowicza

Spotkanie Leszka Balcerowicza z Prezydentem Lechem Wałęsą  odbyło się 7 września 2017 r. w Gdańsku. Podczas rozmowy podjęto temat wspólnej współpracy na rzecz wzmacniania społeczeństwa obywatelskiego oraz przedstawiono wspólne oświadczenie:

Oświadczenie Lecha Wałęsy i Leszka Balcerowicza

Co jest najważniejsze w obecnej sytuacji Polski.

1. Społeczeństwo obywatelskie powinno przybierać coraz bardziej zorganizowaną formę, by móc skutecznie bronić wolności i państwa prawa w Polsce. Potrzebne jest silniejsza współpraca między organizacjami obywatelskimi.
  2. Opozycja obywatelska i opozycja polityczna (partie polityczne) są odrębne, ale mogą i powinny współpracować zwłaszcza jeśli chodzi o rejestrowanie i powstrzymywanie destrukcji wolności i państwa prawa w Polsce. Byłoby jednak szkodliwą utopią wierzyć, że opozycja obywatelska może zastąpić opozycję polityczną. Sukces w powstrzymywaniu ustrojowej destrukcji Polski zależy ostatecznie od tego, jakie będą wyniki wyborów.
  3. Należy wzmocnić struktury, które będą rejestrować i podawać do opinii publicznej wszystkie przypadki łamania i nadużywania państwa przez funkcjonariusz państwa i działaczy partyjnych. Sprawcy takich czynów nie mogą być anonimowi.
  4. Równolegle należy  rozwinąć  i wzmocnić struktury ochrony i pomocy dla osób, które padałyby ofiarą takich czynów.

Lech Wałęsa
Leszek Balcerowicz