Powrót do indeksu wiadomości
2019-02-19

Oświadczenie J. Karnowskiego ws. zatrzymań b. prezesów PKP Cargo

Prokuratorzy Z. Ziobry wysuwają kolejne, wątpliwe zarzuty. Niedawno, na mocy decyzji prokuratora Gołucha ze Szczecina, popieranej przez Ziobro i Święczkowskiego, dokonano zatrzymania i oskarżono W. Kwaśniaka, A. Jakubiaka oraz innych osób, które odsłoniły gigantyczne straty w SKOK-ach. Teraz prokuratorzy Ziobry zatrzymują reformatorów PKP.

Załączam oświadczenie Jakuba Karnowskiego, byłego prezesa PKP S.A.

Leszek Balcerowicz

Oświadczenie Jakuba Karnowskiego:

Postawienie zarzutów zarządowi PKP Cargo w związku z zakupem AWT uważam za skandal i polityczna hucpę. Przypominam, że zarząd PKP Cargo opublikował Białą Księgę ze szczegółami dotyczącymi transakcji zaraz po jej przeprowadzeniu. Transakcje od samego początku do samego końca prowadzil Dom Maklerski PKO Banku Polskiego - innego, obok PKP Cargo, narodowego championa. Ten zakup - który wielokrotnie chwalił Premier Mateusz Morawiecki, jeszcze jako doradca premiera Donalda Tuska - pozwolił PKP Cargo na otwarcie logistycznego korytarza na południe Europy. To jest wielka szansa dla naszego Narodowego Przewoźnika, niestety ostatnio marnotrawiona.

Według mojej wiedzy AWT jest jedyną spółką z Grupy PKP Cargo, która po 2015 roku przynosi dochód. Przypominam również, że prywatyzacja PKP Cargo przyniosła Skarbowi Państwa przychód na poziomie 2 mld PLN oraz umożliwiła spłatę historycznego długu PKP i dofinansowanie PKP Intercity, co pomoglo m.in. w zakupie Pendolino i modernizacji polskich torów. Dziś PKP Cargo jest warte ponad miliard złotych mniej niż w 2015 roku.

Biała Księga do pobrania z plików poniżej.

POBIERZ: